Så fungerar minilån

Jag tänkte passa på att börja den här bloggen med ett inlägg om minilån som ändå måste anses vara ett lån som är här för att stanna oavsett hur mycket negativt som det skrivs om de här lånen och den här marknaden. Minilån är som du kanske redan vet ett kärt barn med många namn. Det kallas även för snabblån, smslån eller microlån men det är allihop exakt samma sak. Och visst har dessa lån nämnts mycket i media och det är sällan något bra som skrivs och det är helt klart motiverat. Men det kan ändå vara väldigt svårt att få en bra bild över hur de här lånen verkligen fungerar när det enda man får höra är hur dåliga de är och inte varför. Så jag tänkte här gå igenom övergripande hur lånen fungerar och vad det är som gör dem så dåliga. För kostnaden är bara en del av det.

Det är egentligen tre delar som utmärker just minilånen. Det är summan, låneperioden och såklart kostnaden. Summan är som du hör på namnet väldigt låg. Normalt sett så lånar man runt ett par tusen kronor men upp till 5000 existerar och i vissa få fall så finns det än större summor. Men små summor är väldigt utmärkande för lånet.

Dessutom så är låneperioden, alltså tiden man lånar pengarna, är extremt kort. En månad och sedan ska pengarna vara tillbaka tillsammans med kostnaden för lånet. Det gör såklart att lånet har en väldigt begränsad möjlighet till att faktiskt hjälpa dig att lösa ekonomiska problem. Snarare är det så att man bara skjuter på problemet en månad men att man då har dragit på sig extra skulder som ska betalas tillbaka. Det finns ett fåtal bolag som erbjuder längre tider upp till tre månader. Men då ökar såklart kostnaden för lånet och det är fortfarande en väldigt begränsad tid jämfört med andra typer av lån.

Sist men inte minst har vi den så omdiskuterade kostnaden för lånet som säkert har nämnts tusentals gånger i de större medierna. Bolagen som ger ut de här lånen har varit lite trixiga och har marknadsfört lånet som ett lån med 0% ränta vilket såklart stämmer i teorin. Däremot så har de en fast kostnad som för ett lån på ett par tusen uppgår i flera hundra kronor. Så när man tar hänsyn till summan och låneperioden så får vi en effektiv ränta på flera hundra procent.

Så visst är minilån väldigt dyrt och det finns såklart fall när man kan motivera att ta ett sådant här lån. Men jag finner de fallen extremt få. Det är lätt hänt att man drar på sig betalningsanmärkning om man inte tänker till ordentligt. För minilån är ett lån där du får pengarna mer eller mindre direkt. Det tar inte många timmar innan du har pengarna på kontot och det är alltså lätt att impulsen tar över.

Lämna en kommentar